Onze aders brengen het bloed uit ons lichaam terug naar het hart. Om te kunnen werken tegen de zwaartekracht, bevinden er zich klepjes in de ader die het bloed tegenhouden om terug te stromen naar de ledematen. Wanneer deze klepjes niet of onvoldoende werken, zetten de aders uit.
Vaak zorgt dit voor ontsierende, dikke aders op de benen, een ongemakkelijk tintelend gevoel, jeuk, rusteloze benen, en pijnlijke en meer gezwollen benen naar de avond toe.
Vooral mensen met een staand beroep, zeker wanneer spataderproblemen in de familie zitten, hebben last van deze aandoening.
Wanneer in deze spatader een bloedklonter ontstaat (of flebitis) zorgt dit voor veel pijn en ongemak. Daarom is het verstandig om hier tijdig iets aan te doen.
U kan perfect zonder deze ader: de klepjes werken niet meer, dus hij veroorzaakt meer schade dan nut. Het bloed vindt zonder problemen zijn weg terug naar het
hart.
- Laserbehandeling (EndoVeneuze Laser Behandeling of EVLT) Deze ingreep gebeurt onder volledige of regionale (een ruggeprik) verdoving in
het ziekenhuis tijdens een dagopname. De spatader wordt aangeprikt en er wordt een dun draadje doorheen geschoven. Op de top van deze draad zit een laserpuntje dat de spatader van binnenuit dichtschroeit. Op voorhand spuiten we een mantel van koele vloeistof rondom de ader zodat de laser het omliggende weefsel niet beschadigd. De ader blijft aanwezig, maar verlittekent volledig na een ontstekingsreactie die door de laser wordt veroorzaakt. Deze ontstekingsreactie kan ook pas na 1 week optreden. Strengvorming, roodheid, verkleuring en lokale pijn over de ader zijn alle normaal en verdwijnen na 6 tot 8 weken. U draagt een steunkous op maat gedurende 1 week dag en nacht en gedurende 3 weken enkel overdag. Deze ingrepen gebeuren in het AZ Rivierenland, Bornem.
- Open chirurgie of stripping
Soms is de ader te breed om met laser te behandelen. We maken dan een klein sneetje in de lies of in de kniekuil en zoeken de spatader op. Via een klein sneetje in de ader steken we een draadje doorheen de ader en maken dit stevig vast. Wanneer we trekken aan de draad wordt de ader binnenstebuiten ‘gestript’ en verwijderd. Vaak geeft deze ingreep wat meer last dan de laserbehandeling, daarom wordt deze enkel uitgevoerd wanneer een laserbehandeling niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij zeer sterk uitgezette spataders. Na de ingreep draagt u gedurende 1 week de steunkousen dag en nacht en gedurende 3 weken enkel overdag. Deze ingrepen gebeuren in het AZ Rivierenland, Bornem.
- Flebectomie of geëtageerde excisie
Stel dat u reeds voorheen een spataderoperatie heeft gehad, maar dat er nieuwe spataders ontstaan zijn. Of er gebeurt een laserbehandeling van een spatader maar er zijn ook forse ontsierende zijtakken die niet met de laser kunnen behandeld worden. In dat geval maken we met een zeer fijn mesje kleine sneetjes in de huid waarlangs de ader in stukjes (of etages) wordt verwijderd. Het is vaak niet mogelijk om een ganse ader zo te verwijderen: soms blijft er nog een stukje achter. Dit verdwijnt op termijn volledig omdat het geen functie meer heeft, maar kan tijdelijk voor een hard knobbeltje zorgen. Deze ingrepen gebeuren in het AZ Rivierenland, Bornem.